---
Pad tot huidige pagina

Tugela85 Bord op Schoot WOORDavond: Na de verkiezingen

Tugela85 Bord op Schoot WOORDavond: Na de verkiezingen

volk2.png

24 maart 2017, 19:00 - 22:00 uur

Inhoud

Op 24 maart 2017 leven we na de verkiezingen. Hoe gaat het dan met ons? Hoe kan de geschiedenis van de Transvaalbuurt ons aan het denken zetten? Dat bekijken we tijdens de Bord op Schoot WOORDavond "Na de verkiezingen: Transvaal nu en 80 jaar her".

80 jaar geleden, op 26 mei 1937 vonden ook Tweede Kamerverkiezingen plaats. Grote winnaar was de Anti Revolutionaire Partij van minister-president Colijn. Dat de NSB van Mussert als nieuwkomer vier zetels haalde, is niet het succes dat het wellicht leek. De halvering ten opzichte van de Provinciale Statenverkiezing van 1935 was zo groot dat de uitslag voor de nationaal-socialisten in feite een zware klap was: van 7,94 naar 4,22 % van de stemmen. (bron: Gertjan Broek en Wikipedia)

Net als 2017 was 1937 een spannende tijd waarbij verschillende meningen botsten en de hartstocht flink op liep. De Transvaalbuurt uit begin 20e eeuw staat te boek als een progressief, socialistisch bolwerk. Historicus Gertjan Broek heeft zijn promotieonderzoek gewijd aan de extreemrechtse straatvechterscultuur in Amsterdam voor en tijdens de Duitse bezetting. Ook in de Transvaalbuurt bleek niet iedereen immuun voor deze cultuur.

Op de WOORDavond van vrijdag 24 maart gaan we samen met Gertjan Broek kijken naar toen en nu. Wellicht zet het ons aan het denken en steken we iets op wat we vandaag de dag in onze buurt kunnen gebruiken. Want de toekomst kunnen we niet zien, het verleden kunnen we niet veranderen maar over het nu hebben we veel te zeggen samen.

PROGRAMMA:
19:00 uur Inloop met maaltijd
20:00 uur Start programmering

Categorie

Gezelschap en ontmoeting

Doelgroep

Volwassenen

Naam locatie

Tugela85

Adres

Tugelaweg 85, Amsterdam

Website

http://www.tugela85.nl

Toegangsprijs en kaarten bestellen

8 euro inclusief diner, 5 euro alleen entree. Graag aanmelden door een mail te sturen naar bordopschoot@tugela85.nl o.v.v. de datum en het aantal mensen

Meer informatie

De zaal is rolstoeltoegankelijk!