Pad tot huidige pagina

Expositie "Reikend Naar De Hemel"

Expositie "Reikend Naar De Hemel"

0917.jpg

Inhoud

Reikend naar de Hemel

Jaap Burger: beelden
Marjolein van Doorenmaalen: schilderijen en wandsculpturen

In de maand september exposeren Marjolein van Doorenmalen en Jaap Burger laatste werk voor de derde keer samen in de MLB Galerie. In de installatie van Burger reiken de gestapelde beelden omhoog. Waarheen? Naar de hemel wellicht? Ook bij Van Doorenmaalen lijken de geschilderde huisjes immer naar de hemel te reiken. Een expositie vol beloften.

Materiaal met een ziel
Jaap Burger (Hoorn 1949) laat zijn meest recente ruimtelijk werk zien: houten beelden die gestapeld omhoog reiken. Waarnaartoe wordt niet duidelijk. “We reiken allemaal naar de belofte, het onbekende, altijd hoger, nooit lager”, zegt hij zelf.

Burger werkt overwegend met gevonden hout. Neergezet als grof vuil vond hij onderweg meubels, boekenplanken, tafelpoten: materiaal met een bezieling. Hij laat zich leiden door de vormen die al in het hout aanwezig zijn. Opvallend aan de geëxposeerde installatie is de associatie met “primitieve” kunst. De keuze van het materiaal en de wijze waarop hij de houtbewerking uitvoert, brengen deze primitieve uitstraling als het ware vanzelf met zich mee.
Jaap Burger is opgeleid aan de Rietveld Academie en sinds1981 werkzaam als beeldend kunstenaar in Amsterdam.

Aaibaarheid
Hout speelt ook een belangrijke rol in het werk van Marjolein van Doorenmaalen (Amsterdam 1962). Zij suggereert het in haar schilderijen of gebruikt het letterlijk in haar objecten. Zij wordt geobsedeerd door de structuur van hout, het ritme van bouwmaterialen en de subtiele afwisseling die de lichtval erop teweeg brengt.

Huisjes, in alle verschijningsvormen, is al jaren haar thema maar haar recente werk wordt zorgvuldiger opgebouwd met de zogenaamde glaceertechniek waarin de onderste lagen doorschemeren in de lagen erboven. Ze ambieert nu meer zachtheid in haar schilderijen, ze moeten ‘aaibaar’ zijn. Haar houten objecten zijn spontaner gemaakt en tonen meer speelsheid. De materialen die ze gebruikt, zoals zand, stro, touw, hout en ijzer, vindt ze in de directe omgeving van haar atelier op een boerderij in Abcoude, waar ze ook graag buiten werkt. Marjolein van Doorenmaalen is in 1988 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam, afdeling Beeldende Vorming. Ze is sinds 1990 werkzaam als beeldend kunstenaar.

Categorie

Kunst en creativiteit

Doelgroep

Alle leeftijden

Data

1 september 2017 t/m 30 september 2017, 12:00 - 18:00 uur
8 september 2017 t/m 7 oktober 2017, 12:00 - 18:00 uur
15 september 2017 t/m 14 oktober 2017, 12:00 - 18:00 uur
22 september 2017 t/m 21 oktober 2017, 12:00 - 18:00 uur
29 september 2017 t/m 28 oktober 2017, 12:00 - 18:00 uur

Naam locatie

MLB GALERIE

Adres

Witte de Withstraat 32 a bg, Amsterdam

Website

http://www.mlbgalerie.nl

Toegangsprijs en kaarten bestellen

Gratis.

Meer informatie

Voor meer informatie zie de onderstaande websites:
http://www.mlbgalerie.nl
http://www.facebook.com/MLBgalerie
http://www.kunstvandoorenmaalen.nl
http://www.kunstvanburger.nl
http://www.beeldenvanburger.webklik.nl

Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 18.00 uur en op afspraak.
U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar: ml.boel@planet.nl