Pad tot huidige pagina

For Keeps / Om te houden - Jaap Scheeren

For Keeps / Om te houden - Jaap Scheeren

0o4a8661.jpg

14 december 2017 - 1 maart 2018

Inhoud

Persbericht
For Keeps / Om te houden - Jaap Scheeren
14 december 2017 – 1 maart 2018

Tentoonstelling werk Jaap Scheeren op NDSM-werf
De NDSM-werf in Amsterdam vormt het decor van een tiental wonderlijke scenario's waarmee beeldend kunstenaar Jaap Scheeren (Nijmegen, 1979) met levensgrote foto's het terrein heeft vastgelegd . De fotoserie- die met oog voor detail de bijzondere uitstraling en 'grassroots cultuur' van het gebied laat zien- wordt gepresenteerd op het terrein zelf.

Monument voor de tijdelijkheid
Het NDSM terrein is één van de meest charismatische plekken van de stad Amsterdam. De weidsheid, industriële gebouwen en de ruige, wat ongeregelde sfeer van de openbare ruimte steken af tegen de pittoreske wijken aan de zuidzijde van het water en de geordende buurten eromheen. Het is tevens een gebied in transitie, waar ook ontwikkelplannen voor de nabije toekomst op de loer liggen. In het kielzog van deze projecties op de toekomst heeft zich een spannende dynamiek van tijdelijkheid ontkiemt, waarbij de huidige gebruikers het landschap naar hun hand hebben gezet.
In opdracht van Stichting NDSM-werf zwierf Jaap Scheeren enkele maanden door het gebied, leerde de plek en haar gemeenschap kennen en ontwikkelde het project 'For keeps / Om te houden', dat gezien kan worden als een monument voor de tijdelijkheid.

Grootstedelijke Sprookjes
Het werk van Jaap Scheeren heeft een unieke, sprookjesachtige kwaliteit. Tijdens verkenningen ontstaan wonderlijke scenario’s, die hij vervolgens in scène zet. Als dit verhaal dan goed en wel in gang is gezet, doet de kunstenaar iets vreemds: hij zet als het ware een stap naar achteren en doet net alsof hij niks meer dan een voorbijganger is. Scheeren’s landschapsportretten tonen op haast terloopse wijze de unieke kwaliteit van de NDSM als plek voor verbeelding. Het relativerend absurdisme van deze grootstedelijke sprookjes is daarmee meer dan grappige hulde aan fantasie. Het herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om in de onophoudelijke tred van het leven in de stad ruimte te vinden voor het onverwachtse.

Tentoonstelling
De fotoserie For Keeps / Om te Houden wordt gepresenteerd op het NDSM terrein en is aan de hand van een plattegrond te bezoeken.

Publicatie
In het kader van de tentoonstelling verschijnt er tevens een publicatie in de vorm van een serie ansichtkaarten. Deze kost € 7,50 en is verkrijgbaar op verschillende locaties.

Voor meer informatie over de tentoonstelling ga naar www.ndsm.nl

Categorie

Kunst en creativiteit

Doelgroep

Alle leeftijden

Naam locatie

NDSM-werf

Adres

NDSM Plein 85, Amsterdam

Website

http://www.ndsm.nl

Toegangsprijs en kaarten bestellen

gratis

Meer informatie

www.ndsm.nl