Pad tot huidige pagina

De Kunst van Nauwluisterendheid

De Kunst van Nauwluisterendheid

posterh-fdekunstvannauwluisterendheid14-01-2018web.jpg

14 januari 2018, 11:00 - 12:00 uur

Inhoud

Ensemble SCALA, met in de basis het 31-toonsorgel, komt ook dit seizoen weer met een nieuw programma vol microtonale klanken. De titel van dit concert wordt gedeeltelijk ontleend aan de in 1960 door professor Adriaan Fokker opgerichte Stichting Nauwluisterendheid, die in 1967 definitief van naam veranderde in Stichting Huygens-Fokker. Met de vreemdsoortige term ‘nauwluisterendheid’ doelde Fokker op de kleine toonsafstanden van het 31-toonssysteem waarbij de stemming nauw luistert, maar ook op het vermogen om deze tonen al luisterend goed te kunnen waarnemen. Dat is een kunst op zichzelf. Aan het daarin gespecialiseerde Ensemble SCALA de taak om composities met microtonen uit te voeren, zodat het publiek de kunst van nauwluisterendheid onder de knie kan krijgen.
Op het programma staat een nieuw werk van de bekende Finse componist Juhani Nuorvala (1961). Nuorvala, die ondanks zijn toegankelijke klanken en bewegingen uitstekend gebruik weet te maken van microtonen in zijn muziek, is tevens als compositiedocent verbonden aan de Sibelius Academie in Helsinki. Verder staat onder andere de uitgestelde première van Arnold Marinissen (1966) gepland. Marinissen, die naast slagwerker en componist momenteel ook hoofd klassiek aan het Conservatorium van Amsterdam is, staat bekend om zijn voorliefde voor minimal music en percussieve klanken. Maar of dit ook in deze nieuwe compositie voor Ensemble SCALA te bespeuren zal zijn valt nog te bezien. Naast deze twee wereldpremières staan er op het programma werken voor diverse kleinere bezettingen die het gehele concert een fris en gevarieerd karakter zullen geven.
Ensemble SCALA: Raymond Honing, fluit | Michel Marang, klarinet | Manuel Visser, altviool | Stefan Gerritsen, 31-toonsgitaar | Anne Veinberg, Carrillo-piano & keyboards | Ere Lievonen, Fokker-orgel | Glenn Liebaut, percussie

Categorie

Muziek

Doelgroep

Volwassenen

Naam locatie

Muziekgebouw aan 't IJ, Kleine Zaal

Adres

Piet Heinkade 1, Amsterdam

Website

http://www.huygens-fokker.org/activiteiten/concerten/14januari2018.html

Toegangsprijs en kaarten bestellen

12,50 normaal / 10,00 met CJP of Stadspas

Meer informatie

http://ensemblescala.nl/

https://www.muziekgebouw.nl/agenda/Concerten/6561/Ensemble_SCALA/De_Kunst_van_Nauwluisterendheid_/