Pad tot huidige pagina

Expositie Sumak Kawsay - Jafeth Gómez en Marce Castillo

Expositie Sumak Kawsay - Jafeth Gómez en Marce Castillo

afficheokt.jpg

Inhoud

Sumak kawsay

Jafeth Gómez, schilderijen
Marce Castillo, wandborden

In de maand oktober presenteert de MLB Galerie zo’n 25 werken van de Colombiaanse kunstenaar Jafeth Gómez. Gómez woont en werkt in Popayán, een provinciestad in de Caucaregio in het zuidwesten van Colombia. Dit jaar viert hij zijn 40-jarig jubileum als kunstenaar en schilder. Gedurende deze 4 decennia heeft hij zich in zijn thuisland ontwikkeld tot een bekende naam. Gómez schildert, maakt illustraties en tekeningen en heeft zich daarnaast gespecialiseerd in muurschilderingen.

De cultuur, bevolking en de sociale waarden van regio zijn belangrijk voor Gómez. In zijn werk probeert hij de identiteit van de Caucaanse bevolking vast te leggen. De etnische en culturele aspecten die eigen zijn aan de Caucaregio zijn hierdoor telkens weer terug te vinden in zijn schilderijen en muurschilderingen. Het traditionele Zuid-Amerikaanse concept Sumak kawsay is de basis: een streven naar een harmonieus bestaan binnen de eeuwenoude tradities, de wetten van de natuur en de drukke en uitdagende hedendaagse wereld.
Het maakt Gómez een spannende kunstenaar. Hij hanteert andere regels, andere waarden en daagt zijn publiek uit om verder te kijken dan ze gewend zijn. Het beeld is eenvoudig qua compositie maar achter die eenvoud voelt het publiek de andere lagen die hij communiceert. De eerste indruk van primitieve kunst wordt hierdoor teniet gedaan. Gómez voegt een dimensie toe vol betekenis en emoties. Hij blijft in verbinding met het doek en daarmee met het leven dat hij wil verbeelden.

Deze werkmethode is bijzonder goed van toepassing bij het maken van collectieve muurschilderingen. Het blijkt een toegankelijke manier om via beelden, kleur en symboliek uitdrukking te geven aan de uiteenlopende politieke en culturele situaties in de regio en interessante interculturele dialogen op gang te brengen. Gómez maakte al meer dan 50 collectieve muurschilderingen, samen met inheemse, afro- en boerengemeenschappen en scholen in Colombia, Ecuador, Peru, Duitsland en Nederland.

Eén van de kunstenaars verbonden aan Wipala, Marce Castillo, heeft ook een plek gekregen in de expositie. Castillo begon al vroeg met tekenen en schilderen en was nauw betrokken bij de oprichting van Wipala. Na een studie marketing en verhuizing naar Nederland, raakte zij geïnspireerd om het schilderen en tekenen weer op te pakken. Haar werk omschrijft zij als kunst zonder regels, direct uit het hart. Stijl en kleurgebruik hebben hun oorsprong in haar geboorteland Colombia, maar zij past deze toe op hedendaagse objecten. De felle kleuren die ze gebruikt symboliseren de Colombiaanse geschiedenis en tradities. Het combineren van de verschillende, vaak contrasterende kleuren, refereert aan het brede palet van inspiratiebronnen in haar culturele vorming,
zoals de Colombiaanse geschiedenis, de verschillende kunstenaars die ze via
Wipala heeft leren kennen en de traditionele Colombiaanse muziekstijl
Currulao. In de tentoonstelling zijn enkele beschilderde bamboe wandborden van haar te zien.
Voor meer informatie: www.mlbgalerie.nl, www.facebook.com/MLBgalerie.

Categorie

Kunst en creativiteit

Doelgroep

Alle leeftijden

Data

6 oktober 2018, 12:00 - 18:00 uur
13 oktober 2018, 12:00 - 18:00 uur
20 oktober 2018, 12:00 - 18:00 uur
27 oktober 2018, 12:00 - 18:00 uur

Naam locatie

MLB galerie

Adres

Witte de Withstraat 32 a bg, Amsterdam

Website

http://www.mlbgalerie.nl

Toegangsprijs en kaarten bestellen

Gratis