Pad tot huidige pagina

Uitgebreide randprogrammering tijdens tentoonstelling ‘Gerrit wordt 50, Willem maar 28’

Uitgebreide randprogrammering tijdens tentoonstelling ‘Gerrit wordt 50, Willem maar 28’

3 november 2018 - 25 november 2018

Inhoud

Van 3 t/m 25 november 2018 organiseren de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut op de gezamenlijke campus in Amsterdam de tentoonstelling ‘Gerrit wordt 50, Willem maar 28’. Naast de expositie vol kunstwerken van de gemeenschap die beide instituten hebben voortgebracht, is er een uitgebreide randprogrammering. Zo is de expositie onderdeel van de Museumnacht 2018, zijn er fragmenten van lezingen tijdens Studium Generale, kunnen scholieren kennis maken met de opleidingen en is er een eindfeest in Paradiso.

MuseumN8
Op 3 november presenteren docenten, studenten en alumni tijdens de Museumnacht herinneringen en werk uit het archief van de afdeling waar ze werken of studeren. Er zijn interactieve installaties, muzikale interventies, fictieve tentoonstellingen, maar ook radioshows, dj-sets, forumgesprekken en screenings. Zo is er het evenement ‘Uniformity’ waarbij eerstejaars modestudenten stilstaan bij de kledingstijl van de Rietveld Academie. Hoe is het nu en hoe zou het kunnen of moeten in de toekomst? Op 3 november van 19 tot 2 uur ‘s nachts presenteren docenten, studenten en alumni tijdens de Museumnacht herinneringen en werk uit het archief van de afdeling waar ze werken of studeren. Er zijn interactieve installaties, muzikale interventies, fictieve tentoonstellingen, maar ook radioshows, dj-sets, forumgesprekken en screenings. Zo is er het evenement ‘Uniformity’ waarbij eerstejaars modestudenten stilstaan bij de kledingstijl van de Rietveld Academie. Hoe is het nu en hoe zou het kunnen of moeten in de toekomst? Of geniet van een sauna in een Fiat Multipla en dans de sterren van de hemel met DJ Orpheau The Wizard en veel meer!

Studium Generale
Het programma ‘Within and Against the Academy: Study, Rehearsal and Improvisation’, is samengesteld door Studium Generale Rietveld Academie. Op drie vrijdagen in november organiseren zij diverse evenementen. Zo is er op 9 november een keynote talk over inclusive education met Aminata Caïro (professor of Inclusive Education at The Hague University of Applied Science), Unsettling Rietveld/Sandberg en Sandberg Black Student Union. Op 16 november wordt de film Wildness vertoond van filmmaker Wu Tsang. De film zal worden geïntroduceerd met een performance door Taka Taka. Op de laatste vrijdag van het programma, 23 november, zal er een performance te zien zijn van Joy Mariama Smith (USA/NL) en Yolande van der Heide. Studium Generale sluit alle evenementen af met een gezellige borrel.

Eindfeest
Als afsluiting van de Verjaardagstentoonstelling ‘Gerrit wordt 50, Willem maar 28’ lanceren de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut op 28 november een eindfeest in Paradiso. Waar de tentoonstelling vooral terugblikt, zal dit feestelijke event juist het NU vieren met de ‘sway of today’: de waan van de dag, getransformeerd door jonge kunstenaars. Alle afdelingen zijn vertegenwoordigd met muziek, performances, acties, projecties en interventies.

Over de tentoonstelling
‘Gerrit wordt 50, Willem maar 28’ laat het publiek kennismaken met het heden en verleden van de bacheloropleiding aan de Gerrit Rietveld Academie en de masteropleiding aan het Sandberg Instituut. Vandaag – 1 november – werd de tentoonstelling opengesteld voor pers. Moritz Küng, curator van de tentoonstelling, was aanwezig om inhoudelijke vragen te beantwoorden. De verjaardagstentoonstelling geeft een beeld van het progressieve onderwijs en de diverse makers, schrijvers en denkers van beide opleidingen. Een eclectische selectie werken van gevestigde namen en aanstormende talenten, oude rotten en jonge honden, onverwachte en onontkoombare kunstenaars. Zo is er werk te zien van onder anderen Alex van Warmerdam, Friso Kramer, Jan Rothuizen, Jan des Bouvrie, Job Koelewijn, Maria Barnas, Melanie Bonajo, Micha Klein, Moniek Toebosch, Nora Turato, Pinar & Viola, Rineke Dijkstra, Rob Scholte en Sophie Hardeman.

Meer informatie over de gehele randprogrammering en de tentoonstelling ‘Gerrit wordt 50, Willem maar 28’ vind je op rietveldacademie.nl en sandberg.nl.

Categorie

Kunst en creativiteit

Doelgroep

Alle leeftijden

Naam locatie

Gerrit Rietveld Academie

Adres

Fred. Roeskestraat 96, Amsterdam

Website

https://rietveldacademie.nl/

Toegangsprijs en kaarten bestellen

Gratis