Pad tot huidige pagina

Música Temprana geeft kerstconcert in Amsterdam

Música Temprana geeft kerstconcert in Amsterdam

13 december 2018, 20:15 - 21:30 uur

Inhoud

Música Temprana presenteert op 13 december het concert 'Muy hermosa es María – De Codex Ibarra'. Het ensemble, onder leiding van Adrián Rodríguez Van der Spoel, is al jaren toonaangevend in het ontsluiten van Latijns-Amerikaanse barokmuziek. Na de concertseries met muziek uit onder andere Peru, staat nu het kerstconcert met sprankelende barokmuziek uit Ecuador centraal en dan met name muziek geschreven vanuit het vrouwelijk perspectief of traditioneel uitgevoerd door vrouwen. Tijdens het concert in het orgelpark in Amsterdam op 13 december wordt tevens de gelijknamige nieuwe cd gepresenteerd.

Quito, de hoofdstad van Ecuador, kende rond 1700 een bruisend muziekleven. In de stad Ibarra, hoog in de Andes gelegen, werd enkele jaren geleden een manuscript ontdekt dat eeuwenlang ongeopend was gebleven. Deze Codex Ibarra werd tussen 1680 en 1730 samengesteld en bevat zogenaamde villancicos; parels van Latijns-Amerikaanse polyfone vocale muziek. De religieuze teksten – met veel verwijzingen naar het dagelijks leven - werden geschreven en uitgevoerd door de zusters van de congregatie van de Onbevlekte Ontvangenis. Musici uit Quito kregen de opdracht om er muziek op te componeren. Slechts enkele namen van deze componisten zijn overgeleverd, waaronder Manuel Blasco en Joseph Hortuño. De muzikale structuur van de villancicos lijkt erg op die van de Italiaanse madrigaal. Artistiek leider Adrián Rodríguez Van der Spoel bewerkte ze voor het barokinstrumentarium van zijn ensemble. Het repertoire wordt aangevuld met traditionele (volks)liedjes die oorspronkelijk werden gezongen door vrouwen tijdens het dagelijks werk en die op hun beurt dikwijls religieuze metaforen bevatten. En zo grijpt het kerstprogramma van Muy hermosa es María (‘Maria is heel erg mooi’) prachtig ineen.

Geworteld in Latijns-Amerika
Música Temprana verkent repertoire uit de renaissance en de barok, niet alleen in Latijns-Amerika, maar ook vanuit bronnen van het toenmalige Spaanse wereldrijk. Hiermee brengt het ensemble de muziekontwikkeling van Latijns-Amerika in kaart vanaf het moment dat de eerste conquistadores voet aan wal zetten in de Nieuwe Wereld tot en met de volwassenwording van de eigen barokmuziek op Latijns-Amerikaanse bodem. De musici van het ensemble zijn veelal geworteld in de Latijns-Amerikaanse cultuur en staan daarmee telkens weer garant voor temperamentvolle uitvoeringen.

Concerten
13 december 2018 20.15 uur Orgelpark, Amsterdam*

*Tijdens het concert in Amsterdam vindt de CD-release plaats en speelt organiste Catalina Vicens ook een aantal Latijns-Amerikaanse orgelwerken op het barokorgel.
www.musicatemprana.nl

Categorie

Muziek

Doelgroep

Volwassenen

Naam locatie

Orgelpark

Adres

Gerard Brandtstraat 26, Amsterdam

Website

https://www.musicatemprana.nl/agenda/muy-hermosa-es-maria-de-codex-ibarra/

Toegangsprijs en kaarten bestellen

€ 12,50 tot € 20,00