Pad tot huidige pagina

Muziek: OH VUKK! Visioenen van 2068

Muziek: OH VUKK! Visioenen van 2068

8 december 2018, 20.15 - 22.15 uur

Inhoud

Hoe ziet de wereld er over 50 jaar uit? De toekomst gaat iedereen aan, maar ernaar toeleven gaat alleen als je je er ook een voorstelling van kunt maken. Het VU-Kamerkoor grijpt haar 50-jarig jubileum aan om de toekomst met een kunstenaarsblik te beschouwen en, op zaterdag 8 december in de Dominicuskerk in Amsterdam, te zingen over klimaatverandering en de zorgen over wat komen zal. Schrijver Wytske Versteeg verwerkte de toekomstvisioenen van de koorleden in een libretto waar maar liefst vier componisten mee aan de slag gingen. Roel van Oosten, Merlijn Twaalfhoven, Ernst Reijseger en Imre Ploeg schetsen ieder een mogelijk toekomstbeeld, van dystopie tot utopie.

Het kan lastig zijn je een voorstelling te maken van iets ontastbaars als klimaatverandering. Merlijn Twaalfhoven maakt in "Gras dat niet bezeten is" de klimaatverandering hoorbaar door de temperatuurmetingen van NASA van 1880 tot nu om te zetten in muziek. De luisteraar wordt aangezet om na te denken over de steeds verdergaande opwarming van de aarde en stijging van de zeespiegel: staat het warme water ons straks aan de lippen? Ernst Reijseger schetst in "Ooit was elk woord een lied" een duistere toekomst vol ziektes. Kun je nog wel zingen in een wereld die wemelt van dodelijke virussen? Maar wie weet zullen we erin slagen, het niet zo ver te laten komen. Roel van Oosten tekent een voorzichtig optimistisch toekomstbeeld in "Utopia": komt er misschien een omslagpunt? In het werk van Imre Ploeg, "Wat gezegd moet worden dat is dit", is er niet alleen ruimte voor de dingen die voorbijgaan, maar ook voor wat altijd zal blijven: liefde en menselijkheid.

De eerste helft van het concert zingt het koor prachtige werken van Pärt, Franssens en Vasks over het hiernamaals, vergankelijkheid en de harmonie van het universum. Daarna nodigt het VU-Kamerkoor je uit om je fantasie de vrije loop te laten en samen de toekomst tegemoet te treden.

Uitvoerenden:
VU-Kamerkoor o.l.v. Krista Audere

Programma:
Ernst Reijseger – Ooit was elk woord een lied
Imre Ploeg — Wat gezegd moet worden dat is dit
Roel van Oosten — Utopia: Three songs for mixed choir
Merlijn Twaalfhoven — Gras dat niet bezeten is

Joep Franssens — Harmony of the Spheres, delen I en IV
Arvo Pärt — Kanon Pokajanen: Prayer after the Kanon
Peteris Vasks — Madrigal

Categorie

Muziek

Doelgroep

Alle leeftijden

Naam locatie

Dominicuskerk

Adres

Spuistraat 12, Amsterdam

Website

https://vukk.nl/

Toegangsprijs en kaarten bestellen

€ 17,50
€ 12,- (vrienden van het VUKK, studenten en jongeren onder de 18)
€ 7,50 (stadspas)

Reserveren via https://vukk.nl/.