Pad tot huidige pagina

Boekenprogramma: Hardcover L. invites Babah Tarawally

Boekenprogramma: Hardcover L. invites Babah Tarawally

15 februari 2019, 20.00 - 21.30 uur

Inhoud

HARDCOVER L. is het nieuwe boekenprogramma van Theater Oostblok en Linnaeus Boekhandel, een kwinkslag naar het kunnen vasthouden van papier en het willen tonen van wat er in de wereld gebeurt. Naar aanleiding van nieuwe publicaties van non-fictie boeken gaan we in gesprek met hedendaagse schrijvers en in debat met het publiek over brandende thema’s.

De eerste schrijver waarmee we in gesprek zullen gaan is Babah Tarawally.

Babah Tarawally – Gevangen in zwart wit denken

Babah Tarawally is schrijver en journalist. Tarawally vluchtte in de jaren negentig uit Sierra Leone vanwege het oorlogsgeweld en doorstond een asielprocedure van zeven jaar in Nederland. Gevangen in zwart wit denken is zijn derde roman. Over zijn afkomst, de asielprocedure en zijn inmiddels verworven plaats in de Nederlandse maatschappij.

“In den beginne was er mijn achternaam, mijn stam, mijn geloof, mijn geboorteland, Afrika, de wereld en het universum. Ze wachtten op mij. Eenmaal gearriveerd, kreeg ik een voornaam. Dit is mijn versie van mijn scheppingsverhaal. Mijn voornaam Babah verwijst naar mij als individu en mijn achternaam Tarawally, of in het Frans Traore vertegenwoordigt mij als onderdeel van de collectieve bundel van mijn stamboom. Dus ik ben eerst mijn achternaam, dan komt mijn voornaam. Ik ben geplukt uit de Mandingo stam, geboren in Sierra Leone en gedoopt tot de Islam. Ik ben nu zoveel meer. Wat kan ik nog meer zijn? En wat kan ik niet meer zijn? Twintig jaar in Nederland, nu 45 en vader van twee dochters, heeft me geleerd om met twee en meer culturen te leven. Dansend tussen deze verschillende culturen heeft mij tot een levenskunstenaar gemaakt. Als journalist, schrijver en denker weet ik als geen ander maatschappelijk complexe en vervelende zaken te duiden met persoonlijke voorbeelden.

Tarawally, die in Amsterdam ­filosofie studeerde, maakt zich zorgen. “Op dit moment zijn twee groepen mensen heel hard aan het schreeuwen, om van hún waarheid dé waarheid te maken. In onze taal hebben we een ­gezegde: hoe dun je iets ook snijdt, het heeft altijd twee kanten.” Met zijn nieuwe boek ‘Gevangen in zwart wit denken’ probeert hij de impasse te doorbreken.

Categorie

Maatschappij, politiek en debat

Doelgroep

Volwassenen

Naam locatie

Theater Oostblok

Adres

Sajetplein 39 Amsterdam, Amsterdam

Website

https://oostblok.nl/evenement/hardcover-l/

Toegangsprijs en kaarten bestellen

Online €11 / €13 Aan de deur €12 / €14