Pad tot huidige pagina

Tentoonstelling: Ode aan Osip en Nadjezjda Mandelstam - Sietse H. Bakker(grafiek) en Hanneke de Munck (Beelden)

Tentoonstelling: Ode aan Osip en Nadjezjda Mandelstam - Sietse H. Bakker(grafiek) en Hanneke de Munck (Beelden)

17 mei 2019 - 19 mei 2019

Inhoud

Het weekend van 17 t/m 19 mei 2019 wordt in WG Kunst een tentoonstelling georganiseerd geïnspireerd op het werk van de Russische dichter Osip Mandelstam. De tentoonstelling is ter ere van de eerste ontmoeting in Kiev van deze grote Russische dichter met zijn latere vrouw Nadjezjda, nu 100 jaar geleden (mei 1919).
Beeldhouwer Hanneke de Munck en graficus Sietse H. Bakker presenteren gezamenlijk hun werk, geïnspireerd op de gedichten van Mandelstam. Dankzij zijn vrouw Nadjezjda is de poëzie van Osip Mandelstam – in 1938 gestorven in een Siberisch kamp - bewaard gebleven. Zij leerde honderden gedichten uit haar hoofd. Het werk werd voor het eerst in 1963 in de Verenigde Staten uitgegeven.

Sietse Bakker heeft de gedichten in zijn grafisch werk verwerkt in de vorm van tekst/beeld combinaties. Te zien is o.a. “De laatste fase”, een serie van 13 hout- en linosneden met gedichten van Mandelstam, chronologisch gekozen uit de Voronezj periode (Mandelstams ballingschap). Zo ontstaat een actuele dialoog met deze dichter en zijn tijd.
Hanneke de Munck toont de bronzen, houten en stenen beelden die zij maakte ter voorbereiding van het Monument voor de Liefde, een gedenkbeeld voor Osip en Nadjezjda Mandelstam. Dit beeld staat in de Nadezjda Mandelstamstraat in Amsterdam Zuidoost én in Sint Petersburg op het terrein van de universiteit, een symbool van culturele verbondenheid.
Tijdens de Weekendsalon zijn tekeningen te zien van leerlingen van de Sri Laksmi basisschool uit Amsterdam Zuidoost, gemaakt onder leiding van de School der Poëzie en geïnspireerd op Mandelstams gedichten en levensverhaal.
In samenwerking met de capaciteitsgroep Slavische talen en culturen van de UvA, uitgeverij en boekhandel Pegasus en de School der Poëzie wordt een voordrachtwedstrijd en een vertaalwedstrijd van enkele gedichten van Mandelstam georganiseerd. Op zaterdagmiddag 18 mei worden in WG Kunst de winnaars van de vertaal- en voordrachtwedstrijd bekend gemaakt en worden gedichten voorgedragen.
Art film “Keep my words forever” over Mandelstam van de Russische cineast Roma Liberov. Nadere Informatie over het culturele programma op www.wgkunst.nl
OPENING vrijdag 17 mei van 17.00 – 19.00
Voorts geopend vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 mei 13.00-17.00

WG Kunst
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28
1054 DK Amsterdam
www.wgkunst.nl
020 6161515 | wgkunst@wgkunst.nl

Categorie

Kunst en creativiteit

Doelgroep

Alle leeftijden

Naam locatie

WG Kunst

Adres

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28, Amsterdam

Website

https://www.wgkunst.nl/sietse-h-bakker-hanneke-de-munck/

Toegangsprijs en kaarten bestellen

toegang gratis

Meer informatie

zie www.wgkunst.nl, wgkunst@wgkunst.nl of 020 6161515