Pad tot huidige pagina

Solo tentoonstelling LAMUnium van Svetlana Tiourina

Solo tentoonstelling LAMUnium van Svetlana Tiourina

5 juni 2019 - 3 juli 2019

Inhoud

Svetlana Tiourina reist sinds 2015 naar het eiland Lamu voor de kust van Kenia. Hier bevindt zich een van de best bewaarde Swahili nederzettingen van Afrika met een nog authentieke bebouwing en een traditionele bevolking. Het eiland staat op de Unesco werelderfgoedlijst en trekt een toenemend aantal toeristen.

Lamu is al 700 jaar bewoond en is mede daardoor een centrum geworden van Swahili en Islamitische cultuur. Svetlana is betoverd door de donkere straatjes, de sluiers en de romantiek van het prachtige eiland. Zij noemt haar expositie in Beeldend Gesproken: LAMUnium – de dans van de Swahili vrouwen met de noorderwind, de Kaskazi. Svetlana vond op Lamu een ‘onuitputtelijke inspiratiebron voor fantastische en waargebeurde verhalen’.

Onder de kleuren van de hemel, in de schaduw van palmbomen en Baobabs, met de geuren van de Swahili keuken, daar in smalle straatjes leven de geheimzinnige vrouwelijke gesluierde figuren met henna tekeningen op hun handen en voeten. Er lopen ezels en katten langs muren van koraal, de wind blaast in de zeilen van de vissersboten.

Het schilderen van de huid van deze mensen is haar grootste fascinatie. Net als een spiegel kun je het landschap terugvinden in hun gezichten. Stukjes hemel kleurt ze blauw, de oceaan maakt ze paars, de bougainville geeft ze een roze tint in de onderlip.

Vernissage: 15 juni – 16 uur
Gallery Talk: 22 juni – 12 uur

Categorie

Kunst en creativiteit

Doelgroep

Alle leeftijden

Naam locatie

Beeldend Gesproken | Artotheek | Galerie | Podium

Adres

Hannie Dankbaarpassage 23 De Hallen, Amsterdam

Website

https://www.beeldendgesproken.nl/

Toegangsprijs en kaarten bestellen

vrij toegang