Pad tot huidige pagina

Het Filosofisch Diner | Vrijheid in verbondenheid

Het Filosofisch Diner | Vrijheid in verbondenheid

17 september 2019, 18:00 - 21:00 uur

Inhoud

Het Filosofisch Diner bezoekt voor de derde keer de Amsterdamse Academische Club, dit keer voor een avond met filosofe Joke Hermsen:

Het Filosofisch Diner | Vrijheid in verbondenheid. Rosa Luxemburg en Hannah Arendt over democratie en rechtvaardigheid.

Hoe gaan we in politiek-maatschappelijk opzicht het tij keren naar een meer duurzame en solidaire wereld? Rosa Luxemburg en Hannah Arendt doen ons enkele politiek-filosofische voorstellen daartoe. Ze wijzen op het menselijke vermogen om kritisch te zijn, verzet te plegen, burgerlijk 'ongehoorzaam' te zijn en in opstand te komen, als voorwaarde voor een fundamentele koerswijziging van het politieke beleid. Ook stellen zij beiden directere vormen van democratie voor, zoals bijvoorbeeld de burger- of volksraden, die volgens hen noodzakelijk zijn om het parlementair democratische stelsel aan te vullen.

In hoeverre kunnen deze zienswijzen van Luxemburg en Arendt ook tegenwoordig voor meer politieke betrokkenheid en verantwoordelijkheid zorgen? Op welke wijze motiveren deze de amor mundi die voor Hannah Arendt onontbeerlijk was voor een 'menselijke' wereld waarin goed zorg gedragen wordt voor elkaar?

In een filosofisch diner met drie gangen verdiepen we ons in deze vragen. Joke Hermsen geeft met een korte voordracht aanzet tot een gesprek met tafelgenoten.

Spreker
Joke J. Hermsen studeerde literatuur en filosofie in Amsterdam en Parijs en promoveerde in 1993 aan de Universiteit Utrecht. Ze schreef de romans Het dameoffer (1998), Tweeduister (2001) en De profielschets (2004). Haar roman De Liefde dus werd bekroond met de Halewijnprijs 2008 en haar roman Blindgangers (2012) werd genomineerd voor de Libris Literatuur prijs. Recent verscheen haar roman 'Rivieren keren nooit terug' (2018). Daarnaast schrijft ze essays over kunst, literatuur en filosofie. Haar essaybundels Heimwee naar de mens (2003), Kairos (2014) en Melancholie van de onrust (2017) werden genomineerd voor Socratesprijs en Stil de tijd (2011) werd bekroond met de Jan Hanlo Essayprijs. Onlangs publiceerde ze Het tij keren met Rosa Luxemburg en Hannah Arendt.

Spoken Word
Bowie Redman Barbiers heeft al 27 jaar ervaring met woorden, alhoewel praten en iets zeggen soms twee verschillende dingen zijn. Nu schrijft en spreekt ze, soms metaforisch, af en toe multi-interpretabel maar altijd recht vanuit het hart. Ze zorgt voor een avond die zich niet houdt aan taalregels, niet geeft om correctheid of interpunctie, wat je mag zeggen of wat niet. Onder leiding van haar woorden bevinden we ons heel even in een regelloze taalwereld.

De organisator
Casper Vuurmans organiseert Het Filosofisch Diner vanuit zijn bedrijf Vuurwerk. Casper over het diner: “Vragen stellen, woorden vinden, inzichten opdoen, bevindingen benutten. Tijdens Het Filosofisch Diner van Vuurwerk doe je een stap terug uit het alledaagse. Door te filosoferen over herkenbare en actuele thema’s stap je met een frisse blik het leven weer in.”

Categorie

Cursus, lezing, excursie

Doelgroep

Volwassenen

Naam locatie

Amsterdamse Academische Club

Adres

Oudezijds Achterburgwal 235, Amsterdam

Website

https://vuurwerkfilosofie.nl/lp/filosofisch-diner-joke-hermsen/

Toegangsprijs en kaarten bestellen

€34,50 (leden van de AAC krijgen 15% korting)