Pad tot huidige pagina

Bruckners Orgelwerken

brucknersorgelwerkenstichtinghuygens-fokker.jpg

Bruckners Orgelwerken

10 november 2019, 11.00 - 12.00 uur

Inhoud

Anton Bruckner werd bij leven vooral beschouwd als die fenomenale organist van onder andere de Sankt Florian in Linz. Ook in het buitenland speelde hij orgelconcerten, bijvoorbeeld in de Notre Dame in Parijs en de Londense Royal Albert Hall. Maar los van wat jeugdwerken zijn er weinig orgelcomposities van zijn hand. Gelukkig maakte componist Sigfrid Karg-Elert orgelbewerkingen van Bruckners symfonieën en componeerde hij een Bruckneriaans ‘Adagio’.

In 1950 ontwierp de natuurkundige Andriaan Fokker, geïnspireerd door het door Christiaan Huygens in de zeventiende eeuw beschreven 31-toonssysteem, een orgel met 31 tonen binnen het octaaf. Op dit unieke instrument, dat permanent staat opgesteld in de Kleine Zaal van het Muziekgebouw, organiseert de Stichting Huygens-Fokker jaarlijks een aantal concerten. De meesterlijke organist Ere Lievonen kent het Fokker-orgel als geen ander en geeft de orgelwerken van Bruckner nu de aandacht en de stemming die ze verdienen.

Dit concert is onderdeel van het minifestival Ongehoord Bruckner in Muziekgebouw aan 't IJ.

Programma
Anton Bruckner – Andante aus der Symphonie nr. 0 (arr. Erwin Horn)
Anton Bruckner – Vorspiel und Fuge in c
Sigfrid Karg-Elert – Adagio (alla Bruckner)
Anton Bruckner – Fuge in d
Anton Bruckner – Präludium in C
Anton Bruckner – Episoden uit delen 2 en 4 van Symfonie nr. 7 (arr. Sigfrid Karg-Elert)
Anton Bruckner – Nachspiel in d

Categorie

Muziek

Doelgroep

Volwassenen

Naam locatie

Muziekgebouw aan 't IJ, Kleine Zaal

Adres

Piet Heinkade 1, Amsterdam

Website

http://www.huygens-fokker.org/activiteiten/concerten/10november2019.html

Toegangsprijs en kaarten bestellen

13,50 normaal / 11,00 met Stadspas of CJP

Meer informatie

www.huygens-fokker.org