Pad tot huidige pagina

Masterclass: De Nederlandse Literatuur in 10 etappes

letteraturaolandese.jpg

Masterclass: De Nederlandse Literatuur in 10 etappes

15 november 2019, 19.30 uur

Inhoud

Masterclass: De Nederlandse Literatuur in 10 etappes

Deze masterclass beslaat de ontwikkeling van de Nederlandse literatuur aan de hand van tien belangrijke werken, vanaf haar oorsprong tot heden. De aandacht die Nederlandse schrijvers in de loop der eeuwen hebben getoond voor schrijvers uit het internationale literaire landschap is constant geweest. Dit komt deels door de geografische ligging van Nederland, ingeklemd tussen Duitsland, Frankrijk en Engeland. Deze drie culturen hebben een constante invloed gehouden op de artistiek-literaire productie in Nederland maar hebben niet verhinderd dat de Nederlandse literatuur eigen contouren en een eigen identiteit heeft aangenomen. Tijdens de masterclass zullen deze contouren onder de loep worden genomen en zal er een gezamenlijke lezing plaatsvinden, in Italiaanse vertaling, van fragmenten uit enkele van de belangrijkste werken.

Tot de werken die tijdens de masterclass aan bod komen behoren ‘Lucifer’ van de Nederlandse “Dante” Joost van den Vondel, de aanklachtroman ‘Max Havelaar’ van Multatuli tegen het Nederlandse kolonialisme en het controversiële “De geschiedenis van mijn kaalheid” (“Storia della mia calvizie”) van de zeer geliefde hedendaagse schrijver Marek van der Jagt alias Arnon Grunberg.

Deelname aan de masterclass is gratis, het aantal beschikbare plaatsen beperkt.

De voertaal is Italiaans

U kunt voor deelname een e-mail sturen naar: coiutrecht@gmail.com

De masterclass vindt plaats onder leiding van Marika Russo (1991). Zij studeerde af in de Nederlandse Taal en Literatuur aan de universiteit “L’Orientale” in Napels en bemachtigde in 2014 een studiebeurs van de Nederlandse Taalunie om haar studie in Nederland voort te zetten. In 2016 studeerde ze af in de Nederlandse Literatuur aan de Universiteit Utrecht met een scriptie over de Nederlandse vertalingen van het pastorale werk Aminta van Torquato Tasso. Ze was docent Nederlands aan de universiteit van Napels en gaf cursussen over Dante’s Divina Commedia aan de Tilburg University.

Categorie

Cursus, lezing, excursie

Doelgroep

Volwassenen

Naam locatie

Istituto Italiano di Cultura per i Paesi Bassi

Adres

Keizersgracht 564, Amsterdam

Website

https://iicamsterdam.esteri.it/iic_amsterdam/nl/gli_eventi/calendario/2019/11/masterclass-la-letteratura-olandese.html?modulo=1

Toegangsprijs en kaarten bestellen

gratis