Pad tot huidige pagina

Wandeling: Diamanten van Zuid

amsterdamslyceum_foto-marcelwesthoff.jpeg

Wandeling: Diamanten van Zuid

12 november 2019, 14.30 - 16.30 uur

Inhoud

Het Amsterdamse Plan Zuid van Berlage is een waar kunst- en architectuurpareltje. Wandel mee langs de vele Amsterdamse School-panden in deze bijzondere buurt.

De architecten van de Amsterdamse School beperkten zich niet tot het ontwerpen van gebouwen. Ook de straatlantaarns, bruggen, prullenbakken en elektrahuisjes werden door hun ontwerpdrift onder handen genomen. Dit resulteerde in een prachtig straatbeeld, waarvan veel originele elementen nog te bewonderen zijn. Woningen voor de arbeidende klasse werden omgetoverd tot ware 'arbeiderspaleizen', en rijk gedecoreerd met beeldhouwwerk van bijvoorbeeld Hildo Krop en John Rädecker.

Naast de Amsterdamse School valt er nog veel meer moois te zien in Zuid. Een van onze deskundige gidsen leidt u eveneens langs de Art Nouveau Diamantfabriek van Gerrit van Arkel, het classicistische raadhuis van voormalig gemeente Nieuwer Amstel en het hoogtepunt van het Nieuwe Bouwen: de Theosofische tempel van de architecten Johannes Brinkman en Leendert Van der Vlugt. Uiteraard zal ook werk van Berlage zelf passeren.

De tocht van circa twee uur eindigt bij het Coöperatiehof van architect Piet Kramer en het hoogtepunt van Plan Zuid: het door Piet Kramer en Michel de Klerk samen ontworpen Dageraadcomplex. Het is een rondleiding vol verrassingen met veel grote, maar ook kleine diamanten aan kunstwerken, torens en hoogtepunten van de Nederlandse architectuur. Amsterdam Zuid als een waar openluchtmuseum.

Categorie

Cursus, lezing, excursie

Doelgroep

Alle leeftijden

Naam locatie

Bezoekerscentrum De Dageraad

Adres

Burgemeester Tellegenstraat 128, Amsterdam

Website

http://www.hetschip.nl

Toegangsprijs en kaarten bestellen

23,50 EUR

Meer informatie

Museum Het Schip
Oostzaanstraat 45
1013 WG Amsterdam
T: 020 68 68 595
E: info@hetschip.nl