Pad tot huidige pagina

Lezing: De curator vertelt - Zonnestraal, Schip op de heide

Lezing: De curator vertelt - Zonnestraal, Schip op de heide

campagnebeeld_zonnestraal_intro.jpg

11 december 2019, 14.15 - 15.00 uur

Inhoud

Wat is de relatie tussen Zonnestraal en Het Schip? En binnen welke sociale context kwamen deze twee iconische gebouwen tot stand? De curator vertelt het u in deze lezing.

De expositie Zonnestraal, Schip op de heide legt de verbanden bloot tussen het sanatorium Zonnestraal en arbeiderspaleis Het Schip. Op het eerste gezicht heel verschillende werelden, maar beide voortgekomen uit groot idealisme. De oprichters bekommerden zich om de leef- en werkomstandigheden van de arbeiders en deden er alles aan om deze te verbeteren. De lezing gaat dieper in op de sociale context waarin deze twee iconische bouwwerken tot stand zijn gebracht.

De curator van deze tentoonstelling vertelt over de geschiedenis van de diamantindustrie in Amsterdam, de vooruitstrevende Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond en de wijdverbreide tuberculose-epidemie die vooral onder arbeiders veel slachtoffers eiste. Sleutelfiguur in het verhaal is bondssecretaris Jan van Zutphen. Hij besloot koperen stelen en zuiver diamantstof in te zamelen waarvan de opbrengst voor diamantbewerkers met tuberculose was.

Ook zal aandacht worden besteed aan de architectuur waarin de idealen tot uiting zijn gebracht Zo vonden de woningbouwcoöperaties hun heil in de Amsterdamse School-stijl die nadruk legde op het beslotene, het veilige eigen huis waar het gezin woonde. Sanatorium Zonnestraal wendde zich daarentegen tot het Nieuwe Bouwen, en haalde met het vele glas en de blauwe stalen kozijnen de gezonde, natuurlijke omgeving naar binnen. Ontdek de verschillen én overeenkomsten tussen deze twee iconische gebouwen.

U kunt met uw ticket voorafgaand of aansluitend hieraan Museum Het Schip bezoeken, waar u ook kunt deelnemen aan de dagelijkse reguliere rondleiding "Rondje Schip".

Categorie

Cursus, lezing, excursie

Doelgroep

Alle leeftijden

Naam locatie

Museum Het Schip

Adres

Oostzaanstraat 45, Amsterdam

Website

https://www.hetschip.nl/bezoekers/activiteiten/de-curator-vertelt-zonnestraal-schip-op-de-heide

Toegangsprijs en kaarten bestellen

Via website
Regulier € 20,50 | Museumkaart € 5,50 | Stadspas Amsterdam € 5,50 | BankGiro Loterij € 5,50

Meer informatie

info@hetschip.nl
tel.: 020 - 68 68 595