Pad tot huidige pagina

Tentoonstelling OOG VOOR DE WERELD - de visionaire denker Jacob Böhme

Tentoonstelling OOG VOOR DE WERELD - de visionaire denker Jacob Böhme

Bohmebeeld

14 december 2019 - 14 maart 2020

Inhoud

Amsterdam - Van 14 december 2019 tot en met 14 maart 2020 presenteert de Embassy of the Free Mind (EFM) de tentoonstelling ‘OOG VOOR DE WERELD. De visionaire denker Jacob Böhme’. Deze reizende internationale tentoonstelling is een samenwerking tussen de Staatliche Kunstsammlungen Dresden en de EFM en heeft tot doel om Jacob Böhme (1575-1624) te eren als een van Duitsland’s grootste filosofen.

Categorie

Maatschappij, politiek en debat

Doelgroep

Volwassenen

Naam locatie

Embassy of the Free Mind

Adres

Keizersgracht 123, Amsterdam

Website

https://embassyofthefreemind.com/nl/museum/143-tentoonstellingen-2

Toegangsprijs en kaarten bestellen

12,50

Meer informatie

De schoenmaker die zich niet bij zijn leest hield
Jacob Böhme was schoenmaker van beroep maar schrijver uit roeping. In 1600 had hij een visioen waarin hem een allesomvattend inzicht werd gegund in de geheimen van de natuur en de kosmos. Het kostte hem ruim tien jaar om dit visioen uit te werken in zijn eerste pennevrucht Aurora. Toen dit in handschrift ging circuleren en direct populair werd, namen de plaatselijke authoriteiten het in 1613 in beslag en kreeg hij een publicatieverbod opgelegd. Toch weerhield dit hem er niet van om meer dan dertig werken te schijven. Böhme was een voorvechter van tolerantie: hij leverde kritiek op oorlog, geweld en het vervolgen van minderheden.

Internationale samenwerking
De Staatliche Kunstsammlungen Dresden (SKD) lanceerde dit internationale project in 2017 in eigen huis met de tentoonstelling ‘ALLES IN ALLEM. Die Gedankenkwelt des mystische Philosophen Jacob Böhme’. De Embassy of the Free Mind (EFM) droeg bij als bruikleengever van oude drukken en handschriften. Voor dez