Pad tot huidige pagina

Be Water! The Strategy of Resistance in the Hong Kong Protests

bewaterivanabreucredited.jpg

Be Water! The Strategy of Resistance in the Hong Kong Protests

13 maart 2020 - 13 juni 2020

Inhoud

[English version below]

Een nieuwe tentoonstelling in het World Press Photo House, Westergas, Amsterdam. ‘Be Water’ toont werk van fotografen en kunstenaars die de strategie en tactiek van de demonstranten in Hong Kong als uitgangspunt nemen. Een combinatie van fotografie, kunst, graphic design en documentaires. Geopend van 13 maart 2020 t/m 13 juni 2020. De tentoonstelling kun je gratis bezoeken.

2019 stond in het teken van wereldwijde protesten, van mensen die hun macht gebruikten om overheden ter verantwoording te roepen. Een van de meest opvallende protesten die veelvuldig in het nieuws kwam, waren de demonstraties in Hong Kong.

‘Be Water,’ zei acteur en vechtsport-held Bruce Lee ooit in een interview. Dat motto maakten de demonstranten in Hong Kong zich eigen. De tentoonstelling ‘Be Water’ in het World Press Photo House toont werk van fotografen en kunstenaars die de strategie en tactiek van de demonstranten als uitgangspunt nemen. Daarmee geven ze de bezoeker inzicht in wat er speelt onder de oppervlakte van de dagelijkse nieuwsstromen.

In maart 2019 diende de regering van Hong Kong een wetsvoorstel in die uitlevering aan het vasteland van China mogelijk zou maken. Veel Hongkongers zagen dit als een nieuwe stap van China om aan de vrijheden te morrelen die Hongkong geniet als speciale administratieve regio. Dit zou in strijd zijn met de politieke structuur van “één land, twee systemen”, die vijftig jaar lang zou worden aangehouden na het vertrek van de Britten in 1997.

Na maandenlange demonstraties besloot de regering in september 2019 de wet van tafel te halen, maar inmiddels was de protestbeweging in Hong Kong uitgegroeid tot een veel bredere oproep tot verandering in de regio. De protesten zijn een voorbeeld geworden voor de rest van de wereld over hoe analoge en digitale technologieën ingezet kunnen worden in de strijd tegen de autoriteiten, zoals het stromen van de massa door de straten in plaats van een vaste locatie te bezetten.

Deelnemende Fotografen:

Lam Yik Fei (Hong Kong, China)
Ivan Abreu (Brazilië)
Penelope Barritt (Engeland)
Emilio Navas (Spanje)
Sam Tsang (Hong Kong, China)

Artiesten:

Koos Buster (Nederland)
Dries Depoorter (België)
Herbert Luciole (Engeland + Frankrijk)
Graphic design studio: Goys & Birls (Netherlands)

_ _ _

A new exhibition at the World Press Photo House, Westergas, Amsterdam. “Be Water!” shows work by photographers and artists who take the strategy and tactics of the demonstrators in Hong Kong as their starting point. Combination of renowned photographers, artists, graphic design studio work and documentaries. Open from 13 March 2020 until 13 June 2020. The entrance is free.

2019 was a year of protest across the world, with people using their power to challenge governments.

Prominent amongst these struggles were the demonstrations in Hong Kong. Most reports from Hong Kong have focused on the immediacy of the political demonstrations, police enforcement and violence. In contrast, taking its title from the Bruce Lee philosophy that inspires many of the Hong Kong protestors, this new exhibition at the World Press Photo House,
shows work by photographers and artists who take the strategy and tactics of the demonstrators as their starting point and thereby give the visitor insight into what is going on under the surface of the daily news stream.

In March 2019 the government of Hong Kong proposed a bill that would have allowed extraditions to mainland China. Many Hongkongers saw this as another step in China’s erosion of the freedoms guaranteed by Hong Kong’s status as a special administrative region, which created the political structure of “one country, two systems” for fifty years following Britain’s handover in 1997. After three months of struggle, both on the streets and in Hong Kong’s legislature, more than one million people marched peacefully in Hong Kong on 16 June 2019. The Hong Kong police responded with force, helping to fuel the protests for many months.

The protest movement in Hong Kong has evolved into a much wider call for change in the city. It is also an example for the rest of the world of how new analog and digital technologies animate the struggle against authority, replacing the intention to occupy a location with the desire to flow through a space.

Participating photographers:
Lam Yik Fei (CH)
Ivan Abreu (BR)
Penelope Barritt (UK)
Emilio Navas (SP)
Sam Tsang (CH)

Artists:
Koos Buster (NL)
Dries Depoorter (BE)
Herbert Luciole (ENG+FR)

Graphic design studio: Goys & Birls (NL)

Categorie

Kunst en creativiteit

Doelgroep

Volwassenen

Naam locatie

World Press Photo House

Adres

Haarlemmerweg 4, Amsterdam

Website

https://www.worldpressphoto.org

Toegangsprijs en kaarten bestellen

Free entrance

Meer informatie

https://www.worldpressphoto.org

communications@worldpressphoto.org