Pad tot huidige pagina

Lezing: Waarheid van de schilderkunst

Lezing: Waarheid van de schilderkunst

cezanne_-_mont_sainte_victoire_von_lauves_aus_gesehen_1.jpg

5 april 2020, 11.00 - 12.15 uur

Inhoud

schilderkunst

In een brief van 23 oktober 1905 aan zijn vriend Emile Bernard schrijft de Franse kunstschilder Paul Cézanne dat hij hem de waarheid over de schilderkunst verschuldigd is. Dat is opmerkelijk want lange tijd sprak men van de schone kunsten en was ‘waarheid’ een begrip van de wetenschappen. De vraag is dan ook op welke wijze er in de kunst sprake kan zijn van waarheid.

In deze lezing onderzoekt Arthur d’Ansembourg hoe de waarheid van de schilderkunst zich verhoudt tot de huidige crisis van de waarheid in de media. En blijft tot slot de vraag over wat dit betekent voor rol van de kunst in een veranderende samenleving.

Arthur d’Ansembourg (1960) studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en München. Sinds 2004 is hij werkzaam als docent esthetica en kunstfilosofie. Tevens begeleidt hij socratische gesprekken over kunst en geeft hij filosofische rondleidingen in verschillende Nederlandse musea.

Categorie

Cursus, lezing, excursie

Doelgroep

Volwassenen

Naam locatie

Splendor

Adres

Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Website

https://www.vgamsterdam.nl/agenda/waarheid-van-de-schilderkunst

Toegangsprijs en kaarten bestellen

7,50