Pad tot huidige pagina

Lezing: Hannah Arendt als populist?

Lezing: Hannah Arendt als populist?

wethepeople.jpg

6 september 2020, 11.00 - 12.15 uur

Inhoud

Het werk van de Joods-Duitse politiek filosofe Hannah Arendt (1906- 1975) geniet al een paar decennia een grote en nog steeds groeiende belangstelling. In 2017, na de beëdiging van Donald Trump als president van de VS stond haar boek The Origins of Totalitarianism uit 1951 zelfs bovenaan op de Amerikaanse bestsellerlijst van Amazon.
Wat maakt haar politieke denken in tijden van populisme en nepnieuws vandaag de dag zo actueel?

In haar lezing bespreekt Cris van der Hoek deze vraag aan de hand van Arendts kritiek op vormen van totalitarisme, haar opvattingen van politiek handelen en haar begrip van wereldvervreemding. Maar evenals de huidige populisten bekritiseerde ook Arendt de politieke elite van het partijstelsel.

Cris van der Hoek is gepromoveerd op het werk van Hannah Arendt; doceerde sociale & politieke filosofie en media- & techniekfilosofie aan de Hogeschool van Amsterdam en aan de Universiteit Utrecht. Ze publiceert o.a. op het terrein van feminisme en filosofie. Ze verzorgt op freelance basis cursussen filosofie, is redactielid van Wijsgerig Perspectief en voorzitter van SWIP-NL (Society for Women in Philosophy Nederland)

Categorie

Cursus, lezing, excursie

Doelgroep

Volwassenen

Naam locatie

Gebouw Splendor

Adres

Nieuwe Uilenburgerstraat 116, Amsterdam

Website

https://www.vgamsterdam.nl/agenda/hannah-arendt-als-populist

Toegangsprijs en kaarten bestellen

7,50