Pad tot huidige pagina

En toen ... Thé Tjong Khing - Kinderboekenweekproject WG Kunst

wg_kunst_thetjongkhingboekenweek2020.jpg

En toen ... Thé Tjong Khing - Kinderboekenweekproject WG Kunst

30 september 2020 - 8 november 2020

Inhoud

Thé Tjong Khing (1933, Purworejo, Indonesië) exposeert in WG Kunst in het kader van de jaarlijkse Kinderboekenweek (die start op maandag 30 september). Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek Geschiedenis, onder het motto ‘En toen?’ In het werk van Thé Tjong Khing neemt geschiedenis een belangrijke plaats in.
De Chinees-Nederlandse kunstenaar is veelvuldig gelauwerd voor zijn illustraties. Hedendaagse Nederlandse illustratoren zijn door hem beïnvloed. Hij won drie Gouden Penselen. Zijn kijk- en zoekboek Waar is de taart? werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2005. Daarnaast ontving hij in 2010 ook de Max Velthuijsprijs, de belangrijkste Nederlandse oeuvreprijs voor illustratoren.
Begon Thé Tjong King aanvankelijk als striptekenaar, hij is daarna vooral bekend geworden als tekenaar en illustrator. Thé Tjong Khing is een verhalenverteller pur sang: hij heeft een verhaal nodig om te kunnen tekenen. Hij heeft zelf verschillende (prenten)boeken gemaakt zonder tekst en in zijn illustraties kan hij zich helemaal uitleven. Zijn verhalende tekeningen zitten vol actie. De combinatie van gedetailleerd en schijnbaar naïef tekenen heeft zijn werk zeer populair gemaakt.
In de tentoonstelling in WG Kunst wordt een selectie van originele illustraties getoond. Speciaal met het oog op het thema van de Kinderboekenweek Geschiedenis maakt Khing enkele nieuwe werken (o.a. een muurschildering). Tijdens de tentoonstelling zijn 2 werken in oplage beschikbaar (Art print), die Khing voor deze gelegenheid heeft gemaakt.
Illustraties uit de volgende boeken zijn in de tentoonstelling te zien: Vos en Haas - Het land van de Nijl, over het oude Egypte en kerntitel voor de Boekenweek 2020. Zijn eigen prentenboek Jake en de T- Rex dat terugvoert tot de prehistorie. In Bosch - Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal… wordt de magische wereld van de 15e-eeuwse kunstschilder Hiëronymus Bosch belicht. Waar is de Kroon gaat over de troonsopvolging binnen het Nederlandse Koningshuis. Ook uit Kunst met Taart en Het grote avontuur van God en mens zijn illustraties opgenomen.

TENTOONSTELLINGSPERIODE zaterdag 12 september t/m zondag 8 november (de tentoonstelling is per 1 november met een week verlengd t/m zondag 8 november 2020)
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 13.00-17.00 uur. Bezoekers kunnen via de website van WG Kunst een tijdslot reserveren. Het blijft mogelijk om zonder afspraak te komen, zo lang er niet meer dan 10 bezoekers tegelijk in de tentoonstellingsruimte aanwezig zijn. De 1,5 meter afstandsregel wordt in acht genomen en mondkapje verplicht.

WG Kunst | Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28 | 1054 SP Amsterdam |
www.wgkunst.nl | 020 6161515 I wgkunst@wgkunst.nl

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), VSB fonds en stadsdeel west

Categorie

Kunst en creativiteit

Doelgroep

Alle leeftijden

Naam locatie

WG Kunst

Adres

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28, Amsterdam

Website

https://www.wgkunst.nl/the-tjong-khing/

Toegangsprijs en kaarten bestellen

toegang gratis

Meer informatie

www.wgkunst.nl of wgkunst@wgkunst.nl of tel. 020 6161515