Pad tot huidige pagina

Expositie - Vleugelslag

Expositie - Vleugelslag

0.jpg

2 oktober 2020 - 31 oktober 2020

Inhoud

Melissa Halley en Katja Berkenbosch tonen drie verschillende disciplines; aquarel, lino en papierkunst. Wat zij delen – naast vriendschap – is oog voor detail, dat wat kwetsbaar is en verbondenheid met en verlangen naar de natuur.

Categorie

Tentoonstelling

Doelgroep

Alle leeftijden

Naam locatie

MLB galerie

Adres

Witte de Withstraat 32 A Amsterdam, Amsterdam

Website

http://www.mlbgalerie.nl

Toegangsprijs en kaarten bestellen

gratis

Meer informatie

Melissa Halley en Katja Berkenbosch; twee verschillende kunstenaars tonen drie verschillende disciplines; aquarel, lino en papierkunst. Wat zij delen – naast vriendschap – is oog voor detail, dat wat kwetsbaar is en verbondenheid met en verlangen naar de natuur.

Melissa en Katja ontmoetten elkaar op het Artplein Spui en zijn beide lid van Kunstenaarsvereniging Sint Lucas. De tentoonstelling Vleugelslag is de eerste keer dat zij samen exposeren.

Melissa Halley (1976) studeerde in 1999 af aan de Breitner Academie – Amsterdamse Hoge School voor de Kunsten. In 2001 werd zij lid van atelier Grafisch Collectief Thoets waar een zestal kunstenaars aan verbonden zijn. Er is ruimte is voor diverse druktechnieken als etsen, linoleum- en houtsnede, litho en zeefdruk. Op het gebied van druktechnieken heeft Melissa zich voornamelijk gericht op etsen en linoleumdruk, waarbij de lino de afgelopen jaren meer haar aandacht kreeg.

Melissa wandelt graag door het Amsterdamse Bos, deze wandelingen inspireerden haar tot het maken van een serie van 12 lino’s waarin de vogels die zij tegenkomt centraal staan. Denk hierbij aan het koolmeesje, de merel, het winterkoninkje, de bonte specht en het goudhaantje.

Zeker zo belangrijk binnen het oeuvre van Melissa zijn haar aquarellen. Ze werkt het liefst op hot-pressed/ satiné aquarelpapier dat zij op paneel prepareert. De aquarellen vertellen een verhaal, over de eenheid van de natuur – het feit dat alles met elkaar in verbinding staat. Zo zijn er bijvoorbeeld de bramenstruiken te zien, waar rupsen in leven, die van de bladeren eten, de rupsen worden vlinders die zich voeden met de bloesems en deze zo bestuiven, waarop de bloemen zich na uitbloeien tot fruit omzetten. De spreeuw geniet op zijn beurt van bijna alles wat de bramenstruiken te bieden hebben, ze eten de rupsen, de vlinders en de bessen. De eerste twee om hun jongen in het voorjaar te voeden en de laatste om zich voor te bereiden op hun migratie naar warmere gebieden tijdens de herfst.
De liefde voor de natuur is direct wat zichtbaar is haar werk.
Melissa zegt hier zelf over: “De schoonheid die ik ervaar in de natuur, wil ik via mijn werk delen met anderen. Ik zoek het in het kleine, het kwetsbare, het onopvallende, die dingen waar makkelijk overheen wordt gekeken. Mijn werk is vaak een notitie van gevonden schatten uit de natuur, waaronder soms kleine drama’s. Het is niet alleen de schoonheid die intrigeert, maar ook de kwetsbaarheid en het eindige. De natuur en het leven verkeren in een constante staat van metamorfose. De dood wordt vaak als sluitstuk gezien. Echter, in een natuurlijke omgeving is zij slechts een volgende stap.”

Katja Berkenbosch (1970) volgde een opleiding handvaardigheid waar zij zich specialiseerde in het werken met papier en textiel. Papier werd haar ware passie, ze ontwikkelde een geheel eigen techniek en stijl binnen de papierkunst. Naast haar werkzaamheden als papierkunstenaar geeft Katja cursussen creatief en intuïtief schrijven.

Katja omschrijft haar werk als - schilderijen van papier. ‘Het begint met bijzondere vellen papier. Wat voor mij papier speciaal maakt is divers; het kan de verkleuring en de typografie van een oude krant zijn; de textuur van handgeschept papier; het kleurverloop van marmers; of de patronen van behangsels.’

Katja maakt vellen papier door kleine stukjes met de hand gescheurd papier aan elkaar te lijmen. Door snippers van één kleurtoon te gebruiken ontstaat een vel dat gemêleerd van kleur is. Hetzelfde procedé past zij toe met krantenpapier, waardoor perkamentachtige vellen ontstaan.
De vellen worden vaak weer tot stukjes gesneden. Tijdens haar werk staan er tientallen bakjes materiaal op tafel. Een voor een worden de stukjes met penseel en lijm opgenomen. Door de snippers dakpansgewijs te verlijmen op een houten ondergrond ontstaat de afbeelding. Door vervolgens delen weg te snijden worden onderliggende lagen zichtbaar.

Katja zegt over haar werk: “Ik zie mijn panelen als zoektochten, ze verbeelden zowel de plek waar ik mij bevind als waar ik naar verlang. Het zijn contrasten, zoals mijn leven in de stad en verbondenheid met de natuur. Gevoed worden door het culturele leven en niet zonder spirituele voeding kunnen, je verankerd weten en opzoek zijn naar vrijheid.
Er is de vlinder, symbool voor de ziel, zij reist tussen deze verschillende werelden. Of het labyrint, je kunt er in tegenstelling tot het doolhof, niet in verdwalen. Het is het levenspad en inwijdingsweg. Bij het volgen van de meanderende paden kun je het gevoel hebben verdwaald te zijn, maar je komt altijd uit bij de kern.
Bladeren en takken, het zijn elementen van een cyclische reis door de seizoenen heen. Om dit te benadrukken gebruik ik graag krantenpapier uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Voor mij symboliseert dit materiaal hoe tijd van invloed is op gebeurtenissen, uit de geschiedenis en uit ons eigen leven. Het blijft deel uitmaken van wie we zijn, het stroomt door onze aderen, door takken door nerven. “