Pad tot huidige pagina

MLB KIJKzondag met Katja Berkenbosch en Melissa Halley

aangepastoktober2020vleugelslagberkenboschhalley_4_aangepastetijd1.jpg

MLB KIJKzondag met Katja Berkenbosch en Melissa Halley

18 oktober 2020, 12.00 - 13.00 uur

Inhoud

MLB Kijkzondag met Katja Berkenbosch, papierkunst en Melissa Halley, aquarel en linoleumsnede

ZOOM mee: MLB Kijkzondag zondag 18 oktober van 12 tot 13 uur met de kunstenaars
Kijken naar kunst was nog nooit zo leuk! Reserveer op ml.boel@planet.nl.
Wil jij ervaren hoe verfrissend het is om op een andere manier te leren kijken? Wil jij ervaren hoe inspirerend het is om eens écht de tijd te nemen om te kijken naar een kunstwerk? Wil jij ervaren wat het met je doet als elke individuele inbreng evenveel waard is in een gesprek? En wil je ervaren wat kunst daaraan kan bijdragen? Schrijf je in voor de KIJKzondag.

Twee verschillende kunstenaars tonen drie verschillende disciplines: aquarel, linoleumsnede en papierkunst. Wat zij delen – naast vriendschap – is oog voor detail en voor wat kwetsbaar is en verbondenheid met en verlangen naar de natuur. Berkenbosch en Halley ontmoetten elkaar op het Artplein Spui in Amsterdam en zijn beide lid van Kunstenaarsvereniging Sint Lucas.
De tentoonstelling Vleugelslag is de eerste keer dat zij samen exposeren.

Katja Berkenbosch (1970) volgde een opleiding handvaardigheid waar zij zich specialiseerde in het werken met papier en textiel. In de papierkunst ontwikkelde zij een geheel eigen techniek en stijl. Het begint met vellen papier die iets bijzonders hebben: de verkleuring en de typografie van een oude krant, de textuur van handgeschept papier, het kleurverloop van marmers of de patronen van behangsels. Met de hand gescheurde kleine stukjes worden dakpansgewijs in verschillende lagen verlijmd op een houten ondergrond. Door vervolgens delen weg te snijden worden onderliggende lagen zichtbaar.
Berkenbosch over haar werk: “Ik zie mijn panelen als zoektochten, ze verbeelden zowel de plek waar ik mij bevind als waar ik naar verlang. Het zijn contrasten, zoals mijn leven in de stad en verbondenheid met de natuur. Je verankerd weten en op zoek zijn naar vrijheid.

Melissa Halley (1976) studeerde aan de Breitner Academie – Amsterdamse Hoge School voor de Kunsten. In 2001 werd zij lid van atelier Grafisch Collectief Thoets waar ruimte is voor diverse druktechnieken. Halley heeft zich voornamelijk gericht op etsen en linoleumdruk, waarbij de lino de afgelopen jaren meer haar aandacht kreeg. Wandelingen door het Amsterdamse Bos inspireerden haar tot het maken van een serie van 12 lino’s waarin de vogels die zij daar tegenkomt centraal staan.
Zeker zo belangrijk binnen haar oeuvre zijn de aquarellen. Ze werkt het liefst op hot-pressed/satiné aquarelpapier dat zij op paneel prepareert. De aquarellen vertellen een verhaal over de eenheid van de natuur – het feit dat alles met elkaar in verbinding staat. Zo zijn er de bramenstruiken waar rupsen in leven die van de bladeren eten. De rupsen worden vlinders die zich voeden met de bloesems en deze bestuiven, waarop de bloemen zich na uitbloeien tot fruit omzetten. De spreeuw geniet op zijn beurt van bijna alles wat de bramenstruiken te bieden hebben: ze eten de rupsen, de vlinders en de bessen.
Halley zegt hier zelf over: “De dood wordt vaak als sluitstuk gezien, maar in een natuurlijke omgeving is zij slechts een volgende stap.”

Tentoonstelling: vrijdag 2 t/m zaterdag 31 oktober
Openingstijden: vr, za, zo van 12.00 tot 18.00 uur en op afspraak

Voor meer informatie: www.mlbgalerie.nl, www.facebook.com/MLBgalerie

Categorie

Kunst en creativiteit

Doelgroep

Volwassenen

Naam locatie

MLB Galerie

Adres

Witte de Withstraat 32 a bg, Amsterdam

Website

http://www.mlbgalerie.nl

Toegangsprijs en kaarten bestellen

aanmelden verplicht via ml.boel@planet.nl