Pad tot huidige pagina

Tentoonstelling: De razzia's van 22 en 23 februari 1941

Tentoonstelling: De razzia's van 22 en 23 februari 1941

06-05_-thema_razzia_-_97178_1.jpg

3 maart 2021 - 3 april 2021

Inhoud

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat er in Amsterdam op 22 en 23 februari twee razzia’s plaatsvonden waarbij bijna 400 Joodse mannen werden opgepakt en gedeporteerd. 387 van hen werden vermoord, slechts twee mannen hebben het overleefd. De razzia’s leidden tot een golf van ontzetting en waren de directe aanleiding voor de Februaristaking. In de geschiedschrijving hebben de razzia’s in de schaduw gestaan van die staking. Het project ‘De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam’ presenteert veel nieuwe gegevens. In de hal van het Stadsarchief worden alle slachtoffers genoemd en herdacht, een namenmonument aan de hand van foto’s en archiefdocumenten. Op de website van het Stadsarchief worden 389 korte biografieën gepubliceerd. Gastconservator Wally de Lang deed jarenlang onderzoek naar de razzia’s, samen met dit project verschijnt haar boek ‘De razzia’s van 22 en 23 februari 1941. Het lot van de 389 Joodse mannen’.

Met De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam wil het Stadsarchief Amsterdam alle opgepakte mannen een naam en een gezicht geven. Naast een biografische beschrijving van elk van de 389 mannen en hun directe omgeving worden in het boek van Wally de Lang ook de razzia’s gedetailleerd beschreven. Met een website en een tentoonstelling zetten we de persoonlijke verhalen centraal op basis van getuigenissen, interviews met nabestaanden en archiefbronnen van het Stadsarchief Amsterdam en vele andere organisaties. Op de website wordt de bezoeker uitgenodigd om onder elk verhaal nieuwe informatie toe te voegen.

Categorie

Tentoonstelling

Doelgroep

Alle leeftijden

Naam locatie

Stadsarchief Amsterdam

Adres

Vijzelstraat 32, Amsterdam

Website

https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/agenda/razzia-22-23-februari-1941/

Toegangsprijs en kaarten bestellen

Gratis

Meer informatie

Let op: Vanwege de Coronamaatregelen is het Stadsarchief tijdelijk gesloten. Openingsdatum tentoonstelling nog niet bekend.

Normale openingstijden
dinsdag - vrijdag 10.00 uur - 17.00 uur
zaterdag - zondag 12.00 uur - 17.00 uur
maandag gesloten