Pad tot huidige pagina

Zoom online workshop Tekenen met houtskool

Zoom online workshop Tekenen met houtskool

houtskool_website.jpg

7 maart 2021, 16.00 - 18.00 uur

Inhoud

In het begin van de vorige eeuw werd er door kunstenaars vaak gebruik gemaakt van houtskool. Het was goedkoop, en je kon er goed mee oefenen als je het vak van tekenen wilde leren.

Aankomend kunstenaars kwamen in de vroege twintigste eeuw vaak in onbewoonbaar verklaarde huisjes te wonen. Door de opkomst van de volkswoningbouw kwamen deze plekken, waar vaak een heel gezin op 1 kamer woonde, leeg. Aangezien deze 'krotten' heel goedkoop waren, trokken kunstenaars hier dankbaar in.

Als kunstenaar moest je veel oefenen en tekenmaterialen waren duur voor een nog niet goed verdienende kunstenaar. Zo kwam het dat houtskool een favoriet materiaal was: je kon het zelf van een houtje maken, je kan er een lijn mee zetten en de lijn ook weer uitvegen. Dit maakt het uitermate geschikt voor het maken van schetsen.

Kunstenaar Lucebert (dichter/schilder) dichtte in zijn gedicht De Amsterdamse School…:

"....Ik huurde een vliering van een ombw. verkl. Woning
van een weduwe hoefsmit
voor 1 naakttekening p.w."

In deze workshop gaan we uitgebreid oefenen met houtskool en houtskoolpotlood. Je ontvangt van te voren een pakketje met alle benodigde materialen en instructies voor wat je kunt doen ter voorbereiding. Een link waarmee je op de workshop kunt inbellen sturen we uiterlijk 24 uur voor aanvang van de workshop per mail.

Teken mee vanaf je eigen tekentafel of luie stoel!

Categorie

Cursus, lezing, excursie

Doelgroep

Volwassenen

Naam locatie

Museum Het Schip

Adres

Oostzaanstraat 45, Amsterdam

Website

https://www.hetschip.nl/bezoekers/activiteiten/zoom-workshop-tekenen-met-houtskool-volwassenen

Toegangsprijs en kaarten bestellen

online: € 25,00