Pad tot huidige pagina

Lezing De Ontdekking van de Natuur

Lezing De Ontdekking van de Natuur

550x722.jpg

6 mei 2021, 19.30 - 21.00 uur

Inhoud

De natuur is altijd om ons heen, maar dat betekent niet dat we haar altijd met dezelfde ogen hebben bekeken. In deze online lezing schetst Hans Mulder, auteur van het boek De ontdekking van de natuur, hoe de westerse kijk op de natuur in de loop der eeuwen veranderde.

Vanaf de zestiende eeuw verschenen er in Europa steeds meer studies waarin dieren en planten 'naar het leven' werden beschreven en afgebeeld. Het was het startpunt van een steeds diepgravender onderzoek naar de natuurlijke wereld, die leidde tot een steeds beter begrip van de wereld om ons heen, én van onszelf. Ook de kunst om die wonderbaarlijke natuur weer te geven werd geperfectioneerd. In deze lezing komen enkele hoogtepunten uit die geschiedenis aan bod. Ontdekkingen van bijzondere dieren en levensvormen, zoals de bacteriën die Van Leeuwenhoek met behulp van zijn zelfgebouwde microscoop in zijn eigen tandplak ontdekte. En baanbrekende nieuwe inzichten, zoals de evolutieleer, waarvoor Charles Darwin tijdens zijn reis met de Beagle de basis legde.

Deze lezing sluit aan bij onze nieuwe wisseltentoonstelling van oude boeken over de geheimen van de natuur.

Over Hans Mulder
Hans Mulder is historicus en conservator natuurlijke historie van het Allard Pierson, de collecties van de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceert over de geschiedenis van het boek en over hoe in de westerse samenleving de kijk op de natuur in de loop der tijd veranderde, onderwerpen waarover hij ook doceert aan de Universiteit van Amsterdam.

Online lezing
De lezing wordt live gestreamd via Zoom, dus je kunt deze thuis bijwonen. Ook kun je vragen stellen via Zoom. De Zoom-link ontvang je op je online ticket.

Inclusief opname
Een paar dagen na afloop van de lezing krijg je een persoonlijke link naar de opname van de lezing. Als je er op de avond zelf niet bij kunt zijn, kun je de lezing dus alsnog volgen. De opname is beschikbaar tot 6 juni.

Datum: donderdag 6 mei
Tickets: € 15,- / $ 18
Taal: Nederlands
Tijd: 19.30 - 20.45 uur CET
19.30 - 20.45 uur AMSTERDAM
14.30 - 15.45 uur NEW YORK
11.30 - 12.45 uur LOS ANGELES

BOEK UW TICKETS

Categorie

Cursus, lezing, excursie

Doelgroep

Alle leeftijden

Naam locatie

Via Zoom

Adres

Keizergracht 123 Het is via Zoom!, Amsterdam

Website

https://embassyofthefreemind.com/nl/museum/agenda

Toegangsprijs en kaarten bestellen

15

Meer informatie

Tickets: € 12,50; studenten € 8,50; gratis met Museumkaart, Stadspas Amsterdam of ICOM-kaart. Alleen toegang met een van tevoren online geboekt ticket.

BOEK UW TICKETS

6 MEI - ONLINE LEZING | De ontdekking van de natuur, door Hans Mulder
De natuur is altijd om ons heen, maar dat betekent niet dat we haar altijd met dezelfde ogen hebben bekeken. In deze online lezing schetst Hans Mulder, auteur van het boek De ontdekking van de natuur, hoe de westerse kijk op de natuur in de loop der eeuwen veranderde.

Vanaf de zestiende eeuw verschenen er in Europa steeds meer studies waarin dieren en planten 'naar het leven' werden beschreven en afgebeeld. Het was het startpunt van een steeds diepgravender onderzoek naar de natuurlijke wereld, die leidde tot een steeds beter begrip van de wereld om ons heen, én van onszelf. Ook de kunst om die wonderbaarlijke natuur weer te geven werd geperfectioneerd. In deze lezing komen enkele hoogtepunten uit die geschiedenis aan bod. Ontdekkingen van bijzondere dieren en levensvormen, zoals de bacteriën die Van Leeuwenhoek met behulp van zijn zelfgebouwde microscoop in zijn eigen tandplak ontdekte. En baanbrekende nieuwe inzichten, zoals de evolutieleer, waarvoor Charles Darwin tijdens zijn reis met de Beagle de basis legde.

Deze lezing sluit aan bij onze nieuwe wisseltentoonstelling van oude boeken over de geheimen van de natuur.

Over Hans Mulder
Hans Mulder is historicus en conservator natuurlijke historie van het Allard Pierson, de collecties van de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceert over de geschiedenis van het boek en over hoe in de westerse samenleving de kijk op de natuur in de loop der tijd veranderde, onderwerpen waarover hij ook doceert aan de Universiteit van Amsterdam.

Online lezing
De lezing wordt live gestreamd via Zoom, dus je kunt deze thuis bijwonen. Ook kun je vragen stellen via Zoom. De Zoom-link ontvang je op je online ticket.

Inclusief opname
Een paar dagen na afloop van de lezing krijg je een persoonlijke link naar de opname van de lezing. Als je er op de avond zelf niet bij kunt zijn, kun je de lezing dus alsnog volgen. De opname is beschikbaar tot 6 juni.

Datum: donderdag 6 mei
Tickets: € 15,- / $ 18
Taal: Nederlands
Tijd: 19.30 - 20.45 uur CET
19.30 - 20.45 uur AMSTERDAM
14.30 - 15.45 uur NEW YORK
11.30 - 12.45 uur LOS ANGELES

BOEK UW TICKETS