Pad tot huidige pagina

(Zoom)lezing | Tellegen, bestuurder op een breukvlak

(Zoom)lezing | Tellegen, bestuurder op een breukvlak

tellegen_j-w-c-_jan_willem_1859-1921_foto_stadsarchief_amsterdam.png

13 juni 2021, 11.00 - 11.45 uur

Inhoud

Burgemeester Jan Willem Cornelis Tellegen (1859-1921) werd in 1915 benoemd als burgemeester van Amsterdam. Naast het feit dat hij de stad door de moeilijke jaren van de Eerste Wereldoorlog heen loodste, bouwden jonge, bevlogen architecten onder zijn bewind nieuwe woningen voor de arbeider. Deze woningen voldeden niet alleen aan de Woningwet van 1901, maar werden ook ontworpen met oog voor schoonheid en vakmanschap.

Zijn sociale bestuur en grote toewijding naar de stad maakten Tellegen een geliefd burgemeester. Al vrij snel na zijn dood werd daarom besloten een monument voor hem op te richten in het hart van één van de pronkstukken van de Amsterdamse School: het Dageraad-complex.

In deze lezing wordt ingegaan op het leven en werk van Tellegen tegen de achtergrond van een roerige tijd, waarin volkshuisvesting een begrip werd en de Amsterdamse School-architectuur tot bloei kwam.

Deze lezing is eventueel te boeken in combinatie met de aansluitende lezing 'Een monument voor de burgemeester'. Beide lezingen worden op dezelfde ochtend gehouden via Zoom.

Categorie

Cursus, lezing, excursie

Doelgroep

Volwassenen

Naam locatie

Museum Het Schip

Adres

Oostzaanstraat 45, Amsterdam

Website

https://www.hetschip.nl/bezoekers/activiteiten/lezing-tellegen-bestuurder-op-een-breukvlak

Toegangsprijs en kaarten bestellen

online & aan de kassa: 12,50

Meer informatie

e. planning@hetschip.nl
t. 020 6868 595