Pad tot huidige pagina

Concert: Nederlands Strijkersgild - NSG B(L)OEIT

posternsg2021eleannehaalstra-01.jpg

Concert: Nederlands Strijkersgild - NSG B(L)OEIT

31 juli 2021, 20.00 - 21.30 uur

Inhoud

Het Nederlands Strijkersgilde geeft concerten op 30 juli 20:15 in het Akoesticum te Ede, 31 juli 20:00 in de Vondelkerk te Amsterdam en 1 augustus 15:30 in de Geertekerk te Utrecht. Deze concerten worden gespeeld onder leiding van dirigent Carel den Hertog en met soliste Emmy Storms op viool.

In 2021 kiest het Nederlands Strijkersgilde voor het thema “NSG B(L)OEIT”. Het NSG laat met haar huidige programma met werken uit de 20e en 21e eeuw zien en horen dat deze muziek kan boeien als nooit tevoren. Het orkest bestaat uit ongeveer 30 jonge, bevlogen musici die zich 10 dagen lang inzetten voor de muziek.

Programma:
Dmitri Sjostakovitsj – Kammersinfonie in C groot, opus 49a (arrangement door Rudolf Barshai van het eerste strijkkwartet)
Karl Amadeus Hartmann – Vioolconcert (Concerto funebre)
Otto Ketting – Printemps
Peteris Vasks – Musica Adventus (derde strijkkwartet in versie voor strijkorkest)

Sjostakovitsj componeerde zijn eerste strijkkwartet toen hij begin dertig was en schreef hierover: “I visualized childhood scenes, somewhat naïve and bright moods associated with spring.” De melodieën en harmonieën zijn onmiskenbaar van zijn hand en de vrolijke stemmingen worden moeiteloos afgewisseld met meer donkere passages, maar de lente en jeugdigheid overwint in het laatste deel waardoor het spetterend eindigt.

Van Sjostakovitsj rollen we in een stuk van een totaal ander kaliber, namelijk dat van Hartmann; zijn vioolconcert (Concerto funebre), gecomponeerd in 193 en gereviseerd in 1959. Het is Hartmann’s bekendste werk, maar wordt desalniettemin niet heel vaak uitgevoerd. Het concert heette aanvankelijk “Musik der Trauer” (Muziek van verdriet) en is de perfecte tegenhanger van het jeugdige stuk van Sjostakovitsj.

Na de pauze staat er een stuk op het programma van de leerling van Hartmann. Een van Nederlandse bodem: Otto Ketting. En weer zien we het thema ‘bloei’ van een andere kant. Zowel direct als indirect. Het stuk heet “Printemps” en dat betekent natuurlijk letterlijk “Lente”, maar Ketting schreef het als terugblik op zijn eigen jeugd, wat in zekere zin symbolisch is: lente staat voor jeugd. Hij schreef het stuk in 2001 op 65-jarige leeftijd en is daarmee de oudste componist ten tijde van het schrijven van het door ons gespeelde stuk in kwestie.

Als laatste staat het prachtige “Musica Adventus” van Peteris Vasks op het programma. Een stuk met een duidelijke boodschap: hoop, en vrede op aarde. Vasks refereert in zijn muziek veel aan de schoonheid én de dreiging van de natuur, als ook naar Letse volksmuziek en de strijd tussen de mens en de natuur. Dit in combinatie met ‘hoop’ en ‘vrede op aarde’ maakt “Musica Adventus” het ultieme stuk om alle voorgaande stukken met elkaar te verbinden.

Categorie

Muziek

Doelgroep

Alle leeftijden

Naam locatie

Vondelkerk

Adres

Vondelstraat 120, Amsterdam

Website

https://nederlandsstrijkersgilde.nl/

Toegangsprijs en kaarten bestellen

12,50 voor jongeren t/m 25 - 16,00 voor volwassenen via https://nederlandsstrijkersgilde.nl/kaartverkoop/