Pad tot huidige pagina

Lezing | Fré Cohen: vorm en idealen van de Amsterdamse School

Lezing | Fré Cohen: vorm en idealen van de Amsterdamse School

fr_cohen.png

30 september 2021, 16.30 - 18.00 uur

Inhoud

Op 30 september 2021 geeft curator Ton Heijdra alvast een voorproefje op de nieuwe tentoonstelling van Museum Het Schip, over grafisch vormgeefster Fré Cohen (1903 - 1943).

Cohen geldt als een van de belangrijkste grafisch vormgeefsters van Nederland. In haar werk komen zowel de vormentaal als de idealen van de Amsterdamse School terug. Zij ontwierp grafisch drukwerk voor de Gemeente Amsterdam maar ook voor de socialistische beweging, zoals de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP), de Arbeiders Jeugd Centrale (AJC), vakbonden en coöperaties. Haar joodse afkomst sluit aan bij het verhaal van de Amsterdamse School, die een belangrijke basis had in het Joodse proletariaat, waaronder de diamantbewerkersbeweging.

Fré Cohen woonde met uitzondering van vijf jaar in Antwerpen haar hele leven in Amsterdam. In de Oosterparkbuurt, Betondorp en later in Amsterdam-Zuid. Zoals veel Amsterdamse Joden heeft zij de oorlog echter niet overleefd.

Haar werk en haar leven vertellen het verhaal van vooroorlogs Amsterdam. Het was de Joodse bevolking die voor een belangrijk deel de stad opbouwde. In Amsterdam emancipeerden de vrouwen zich en streed de arbeidersklasse voor een beter bestaan. Fré Cohen had hierin een actieve rol en is daarmee het gezicht van de Amsterdamse School, een kunstbeweging met idealen die nog altijd inspireren.

In deze lezing neemt curator Ton Heijdra u mee langs haar werk en leven.

Categorie

Cursus, lezing, excursie

Doelgroep

Volwassenen

Naam locatie

Museum Het Schip

Adres

Oostzaanstraat 45, Amsterdam

Website

https://www.hetschip.nl/bezoekers/activiteiten/lezing-fre-cohen-vorm-en-idealen-van-de-amsterdamse-school

Toegangsprijs en kaarten bestellen

€ 12,50 via website

Meer informatie

e. planning@hetschip.nl
t. 020 6868595