Pad tot huidige pagina

Ik ben het al! Yvonne Jagtenberg - Kinderboekenweekproject WG Kunst

Ik ben het al! Yvonne Jagtenberg - Kinderboekenweekproject WG Kunst

defwgposterjagtenbergemailversie.jpg

6 oktober 2021 - 7 november 2021

Inhoud

Rond de Kinderboekenweek 2021 presenteert WG Kunst Yvonne Jagtenberg (1967, Tilburg). Het thema van de Kinderboekenweek is BEROEPEN, onder het motto ‘Worden wat je wilt’. Aan de hand van dit thema kunnen kinderen fantaseren over wat zij later willen worden. De gekozen titel van de tentoonstelling wil laten zien dat elk kind op dit moment al helemaal goed is. Alles is er al. Daarnaast kun je natuurlijk een beroep zoeken en vinden dat je als een handschoen past. Zo is Yvonne Jagtenberg zelf kinderboekenschrijver en –tekenaar geworden.

Jagtenberg heeft een groot oeuvre op haar naam staan, waarmee zij vele prijzen heeft gewonnen. Zij ontving in 2019 en 2020 de Gouden Penseel. Wandert de laatste jongen die naar zijn ouders luisterde is haar meest recente boek. Zij is een dubbeltalent: zij schrijft en tekent haar eigen boeken. In het werk van Jagtenberg staat vrijheid centraal. Het is belangrijk om je eigen plan te trekken, datgene te doen waar je zelf gelukkig van wordt. In haar werk is veel humor te vinden. In haar bekroonde werk Mijn wonderlijke oom spelen vrijheid en avontuur een belangrijke rol. Het boek is een ode aan filmmaker Jacques Tati en zijn film Mon Oncle.

Het beeldend werk van Jagtenberg is sprankelend, speels, uitdagend en vol contrasten. Zij is een totaal eigen geluid binnen de kinderboekenillustratiewereld. In haar tekeningen gebruikt zij allerlei verschillende materialen en technieken, die samen een harmonieus geheel vormen. Losse lijnvoering wordt gecombineerd met kleurvlakken waaruit wonderbaarlijke figuren ontstaan. De lege vlakken scheppen lucht en ruimte in haar werk. Jagtenbergs kleurgebruik is sober en zij hanteert een ogenschijnlijk kinderlijke manier van tekenen. Zij is een eigenzinnige schrijver en tekenaar, die in alle facetten van haar werk, tekst en beeld, vrijheid en onafhankelijkheid uitdraagt.

De tentoonstellingsruimte van WG Kunst is geheel in de (teken)stijl van Jagtenberg getransformeerd tot een eigen wereld. Met behulp van een lijnenspel op de muren, met verschillende doorkijkjes en perspectieven, wordt een nieuwe werkelijkheid gecreëerd. Daarbinnen wordt op eigenzinnige wijze een selectie van originele illustraties getoond, waaronder de originele tekeningen uit Mijn wonderlijke oom. Ook zijn de originele tekeningen van haar nieuwste prentenboek Ik ben Pippi niet! In de tentoonstelling opgenomen. De werken worden met elkaar verbonden door de talloze muurschilderingen die Jagtenberg ter plekke heeft gemaakt. Tijdens de tentoonstelling zijn 2 art prints in oplage beschikbaar.

In WG Kunst worden workshops voor schoolklassen van het basisonderwijs gegeven. In de Herfstvakantie wordt op dinsdagochtend 19 oktober- en donderdagochtend 21 oktober een workshop voor kinderen van 6 -12 jaar georganiseerd.

In het Kinderboekenweekproject staat het belang van de autonome beeldende kracht binnen het kinderboek centraal. WG Kunst toont het originele werk van Yvonne Jagtenberg graag aan een groot publiek. Haar werk
prikkelt de verbeelding van kleine en grote mensen.

TENTOONSTELLINGSPERIODE t/m zondag 7 november 2021
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 13.00-17.00 uur
Reserveren niet nodig, geen coronacheck

WG Kunst | Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28 | 1054 SP Amsterdam |
www.wgkunst.nl | 020 6161515 | wgkunst@wgkunst.nl

Dit project is mede mogelijk gemaakt door:
Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK), VSB fonds en gemeente Amsterdam, stadsdeel west

Categorie

Tentoonstelling

Doelgroep

Alle leeftijden

Naam locatie

WG Kunst

Adres

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28, Amsterdam

Website

https://www.wgkunst.nl/yvonne-jagtenberg/

Toegangsprijs en kaarten bestellen

toegang gratis

Meer informatie

www.wgkunst.nl of wgkunst@wgkunst.nl of 020 6161515