Pad tot huidige pagina

Sweelinck Festival: orgelconcert met lezing

Sweelinck Festival: orgelconcert met lezing

orgelnieuwekerkerik-en-petra-hesmerg-4.jpg

19 oktober 2021, 19.00 - 21.00 uur

Inhoud

Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621) is de grootste componist die Nederland ooit heeft voortgebracht: Ter ere van zijn 400ste sterfdag organiseert Stichting Sweelinck 2021 van 16 - 24 oktober 2021 concerten, workshops en andere activiteiten op diverse locaties in Amsterdam (www.sweelinckfestival.nl). Ook ACHV herdenkt de componist met een lezing gekoppeld aan een orgelconcert in de Nieuwe Kerk. Jan Pieterszoon Sweelinck werd in 1562 geboren in Deventer maar verhuisde al op jonge leeftijd naar Amsterdam. Hij was meer dan veertig jaar in dienst van de stad als organist van de Oude Kerk en leider van het Amsterdamse Collegium Musicum. Hij liet een muzikaal oeuvre na van internationaal topniveau en van een ontroerende schoonheid. Sweelinck is de Rembrandt van de muziek en werd door zijn tijdgenoten de Amsterdamse Orpheus genoemd, naar de muzikant uit de Griekse mythologie. Naast composities voor orgel en klavecimbel maakte Sweelinck ruim 250 vocale ensemblewerken.
Programma:
- Lezing door Simon Groot ( docent Nederlandse muziekcultuur aan de Universiteit Utrecht en conservator van de muziekhistorische collectie van de UvA ( en tevens initiator en artistiek leider van het Sweelinck Festival)
- Henk Verhoef speelt werken van Sweelinck
- 2e deel lezing door Simon Groot
- Bernard Winsemius speelt werken van Sweelinck

Circa 1 week vooraf ontvangt u een toegangsbewijs via e-mail.
QR-Coronacheck wordt gedaan bij binnenkomst.

Categorie

Muziek

Doelgroep

Volwassenen

Naam locatie

Nieuwe Kerk

Adres

Dam 12, Amsterdam

Website

http://www.amsterdamhv.nl

Toegangsprijs en kaarten bestellen

leden van Amsterdam, Cultuur Historische Vereniging € 7,00; stadspashouders € 9,50; Gasten € 12,50. kaarten via de website : www.amsterdamhv.nl

Meer informatie

organisatie: Amsterdam Cultuur Historische Vereniging
foto: Erik en Petra Hesmerg